Случвало ви се е да инвестирате в отношения с някой – партньор във връзка или бизнес, в служител, екип и да преживеете раздяла помежду ви.

Усещането, че сте се надявали, давали, че сте очаквали да се доближавате, а не да се отдалечавате, може да е много огорчаващо, разочароващо и отказващо. Включително за бъдещи отношения.

Отделеното време, ресурси, разговори – точно за този и тези хора, пред друго. Защото това ви е било по-/ най-важно.

Има един друг аспект, който е свързан с нашето вътрешно очакване и стабилност. Когато избираме да поддържаме отношения с някой, когато знаем, че той не е верен или че няма да бъде, в нашите отношения.

Да сме с някой в “отворена връзка”, да се съгласим, да се и го оправдаваме. Защо го правим?

Единият аспект е несигурност, лошо самочувствие. Не смятаме, че заслужаваме, че можем да задържим човека. Че по-добре нещо средно, отколкото нищо или по-добре така, отколкото да си обещаем нещо, което и ние няма да можем и искаме да спазим.

👆И, точно тук, идва централната тема: нашата лична нелоялност, неверност. Нашите собствени нерешени вътрешни конфликти и подсигуряване. Ние самите не очакваме нито от себе си, нито от другия, сериозност и стабилност. Оправдаваме се с идеи, че нямаме право да изискваме, всеки си решава, сега е така, така живеят хората. И поддържаме отношения, в които сме нещастни и вътрешно рушим още повече ценностите и устоите си.

Вариант е и да се правим на лоялни и да твърдим, че другият не е, за да изглеждаме добрите, а той – лошият.

Да се завърнем или отворим за идеята, че лоялността е ценност, че е ценност и ключово ние да я проявяваме, да я изискваме, включително да я защитаваме, е изключително важно за стабилността, усещането ни за удовлетвореност, реализацията, качествените ни отношения.

Ако виждаме, че някой иска да изневери, да не си мълчим, да говорим с него или нея защо да не го прави. Да не си затваряме очите и да не го/я оправдаваме.

Също, ако някой ни предлага изневяра, да не се съгласяваме, защото той е във връзка, не ние, той си решава за него и ние нямаме какво да му се месим. Ако ние сме отговорни към отговорността на другите и това те да спазват обещанията си, да са верни и лоялни, това ще се връща и към нас.

📲 За консултации с мен и екипа ми: 0888856295 – Теодора, Прана енергиен терапевт, холистичен консултант, екип YNCMG.

Теодора Иванова – Холистична Психология, Prana Bulgaria, Global Leadership Academy.

Advertisement