Да започнем от нас. Лично. Всичко, което ще изредя, е валидно и за нашето отношение към другите, и за тяхното към нас.

Но то идва от нас – от вътрешните ни нагласи, убеждения и мотиви, с които предизвикваме и се преживяване в една и съща или сходни ситуации, отново и отново.

Когато не сме си на мястото – свикнали сме да мислим за мястото навън. Дали ще е дом, дали ще е връзка, отношения, работа – когато вътрешно не сме установени, сме склонно да се чувстваме излишни, че може и без нас. Несъвместими, че не пасваме. Отхвърляни – че не ни харесват, че се заяждат с нас, че ни критикуват, нападат и че имаме да се отбраняваме. Възлагаме надежди на човек, проект, започваме добре, но, често, това са нашите илюзии – иска да ни се да е така, правим се, заблуждаваме се, че е така. С времето, обаче, все по-малко ни се получава и все по-малко можем да убедим самите себе си в това, и рухваме.

Разочароваме се и започваме да търсим следващото – място, дом, партньор, приятели, работа. 

И всичко пак се повтаря.

Мястото ни е вътре в нас. То започва с това да можем самите ние да се понасяме, да сме спокойни със себе си и даже да се харесваме. 

Когато вътрешно се борим със себе си, несъгласни сме, в конфликти и противоречия сме, това ще избива навсякъде с и около нас.

Импулсът да излезем, да се махнем, да ни оставят – той е показателен, но за това, че имаме да го направим, а за това, че имаме да адресираме и да започнем да разрешаваме проблема.

Друго проявление, е да се смаляваме, омаловажаваме. Да избираме по-лошото за нас, да се оставяме на последно място. 

Да се свързваме и обвързваме с неподходящи мъже, компании, работа.

Това е идеята, че не заслужаваме да живеем добре, да имаме любов, щастие, богатство. 

Може да имаме умения, качества, образование, но ще избираме по-ниско квалифицирана работа, с по-малко заплащане. Партньор с лоши навици, някой “по-зле” от нас. И, също, някой, до който да изглеждаме “по-добре”. За да излизаме от тази игра с нулев и отрицателен резултат, е важно да осъзнаваме тези нагласи, склонности в нас, както и да ги освобождаваме, трансформираме и заменяме с нови, по-съответстващи и продуктивни за нас. 

За консултации с мен и екипа ми: 0888856295 – Теодора, психолог, холистичесн консултант, екип YNCMG.

Advertisement