Някой ни предлага нещо и ние усещаме привличане, нещо през нас вече е казало “да” и е там, на линия. Човекът, ситуацията, отношенията ни – всичко тръгва надолу. Ние обаче стоим, оставаме, защото ей сега ще го подобрим, с тази нова идея. С която, всъщност, отиваме още по-надолу…всички.

И така до следващата такава ситуация. Когато, обаче, ние вече сме подготвени с негативни очаквания. “Няма пак”, а всъщност точно това правим, макар и по друг, различен начин. Който си е същият.

Ако излезем от идеята, че някой друг е виновен, кара ни, заблуждава ни, ако погледнем вътре в себе си, ние сме тези, които имат да трансформират тази склонност.

Започнете да мислите в перспектива и за различните варианти. Предвиждайте и заплахите, и възможностите. Ценете и мислете за смисъла и ползите за вас и другите, за всички. Стремете се към яснота. Не правете нещо, защото някой го иска от вас. Помислете вие защо да го искате и правите и коментирайте и с него. Не се дръжте като подчинени, зависими, безсилни, не мислещи, защото няма защо и какво, защото уж друг вече е решил и вие нямате друг избор, освен да се “подчините”.

Търсете и давайте яснота, особено в общуването си. Ако не искате да се чувствате подведени, не подвеждайте. Особено като казвате “да” без да помислите, без да обсъдите и по грешните причини. Стремете се да не влизате в грешни зависимости, особено такива, в които се поставяте в позиция на жертва, а друг е лош, спрямо вас.

Изисквайте спазване на ясните граници, които сте поставили. Да, поставете ги. И, да, изисквайте го и от себе си.

📲 За консултации с мен и екипа ми: 0888856295 – Теодора, холистичен консултант, екип YNCMG.

Advertisement