Самочувствието ни в отношенията ни – от една страна, ние влизаме, участваме в отношения с другите, с определено самочувствие, нагласи за себе си, за общуването ни, за другите. 

От друга, имаме своите възприятия, интерпретации за тях, които пак са на база и на самочувствието, нагласите ни.

Често, те могат да бъдат изкривени, негативни, идващи такива от нас и водещи до негативен развой и завършек в отношенията ни. Можем ние самите, като не ги преработваме и надрастваме, да повтаряме един и същи негативен сценарии отново и отново. 

Работата започва в нас самите. каня ви да преосмислим отношенията ни, да вложим енергия и внимание в трансформацията и подобрението им!

Отношения с кой? 

С най-близките ни, с родителите, партньора, семейството, децата, роднините ни.

С приятелите.

Разширяваме периметъра през колегите, екипа, шефа, клиентите.

Стигаме и до непознати, до хора, с които общуваме индиректно – като слушаме, гледаме за тях, като четем новини, например.

Можем да обсобим зоните и на приятелска, бизнес и проектна, финансова.

Понякога, имаме повече лекота, повече ни се получава в бизнеса, например.

А в личния живот, имаме усещането, че се проваляме, че е мъчно, тежко.

Или обратното.

От гледна точка на интегралното здраве, би следвало да сме успешни във всяка сфера от живота си. Не или-или, а всичко! 

Да започнем от това кое пречи на доброто ни самочувствие и качествените ни, продуктивни отношения:

  • Егоизъм – мисля за мен, какво аз искам, как искам да се държат с мен, да харесват мен, да бъда аз права. 
  • Капризност, издребняване, емоционалничене – да се поддаваме на наше нестабилно поведение, да си го изкарваме на другите, да държим тях отговорни, виновни за нашите разочарования, негодувание. 
  • Драматизиране, за да се поставим отгоре, да бъдем център по лош начин, другите да се съобразяват с нас и прищевките ни, като това би доказало тяхната ”вярност”  към нас.
  • Несериозност, незрялост, нестабилност.
  • Пренебрежително, смаляващо отношение. 
  • Не уважаваме себе си, мързи ни да работим по себе си. Не искаме да си признаем, че не сме прави и искаме другите да са ни длъжни.
  • Липсва ни план – много често просто нямаме идея какво искаме да е. Знаем, какво не ни харесва, какво не искаме. Но не сме помислили какво искаме, какво имаме да направим ние, за да го постигаме. Харесва ни да сме в познатата модалност на мрънкане, в ролята на жертва. В познатото старо.

Имаме да излезем на нова равнина, ново ниво на отношение към себе си, стойността си в общуването и ролята си на общуващ, в различните направления и роли.

Също, в отношението и критериите на подбора си на хора, с които взаимодействаме.

Често, избираме да общуваме с хора, с които взаимно да се теглим надолу и да се караме да се чувстваме така. Хора, от които да сме недоволни, с които да се оправдаваме.

Хем търсим самочувствие от тях, хем самите ние не си го даваме, както и не даваме на тях. Не ценим, не уважаваме.

Важно е да не избираме хора, с които ние ще влизаме в режим на зле. Както и такива, с които видимо сме несъвместими, за да се чувстваме повече, когато ги критикуваме колко не стават и колко сме благородни, че все пак излизаме и общуваме с тях.

Да забравим за ирония, самоирония, сарказъм, с които се принизяваме взаимно и се правим на излишно скромни. Ограничаваме потенциала и реализацията си, за да не изпъкваме, да не се чувстват другите зле и заплашени от нас. Понякога ни е страх, че ако напреднем, ще ни изоставят. Друг път, че другите ще напреднат и ще ни изоставят.

Важно е да осветяваме и преосмисляме тези идеи. Често те не са рационални, не са реални, нямат почва, или са свързани с отдавна отминала ситуация, която предъвкваме и преповтаряме с години…

Когато се замислим ние какъв приятел сме, какъв искаме да бъдем. Какъв партньор. С кои наши качества, поведение, ще мотивираме другите да проявяват по-доброто си. Кое е това, което ние ценим и ще го проявяваме ние…от една страна, ще видим и къде не сме. Както и по-ясно защо не ни се получава. 

Също, ще видим и какво имаме да трансформираме, започнем да даваме. И да проявим добрата воля и трудолюбие да го правим. 

Advertisement