На днешното ни събитие от поредицата “Прана йога и числа – Отношения”, коментирахме проблеми и решения, свързани с отношенията ни с 3 – Учителите, знанието, мъдростта, вярата, оптимизма.

Забелязахме, че негативното ни отношение, недоверието и негативизмът, може да са защитна реакция към минало разочарование, огорчение, провал в отношенията ни с конкретен човек или хора. Може да е родител, приятел, партньор, учител, колега, шеф, екип, група. Когато не сме освободили и излекували тази ситуация, тя не само остава източник на още негативизъм, тя става причина за втвърдяване, на зареждане на още неистинни убеждения и буквално е като черна дупка, която пречи на новото, на вярата, оптимизма и доброто да заемат място и да останат в нас. Още нещо: колкото и да ни изглежда, че сме прави и е било така, сърденето и обидата, които остават с месеци и години, са лъжа. Която разказваме на първо място на себе си, но и на другите, лишавайки ни от по-доброто и реализираното ни аз. 

Как губим вяра? 

Златното правило ни припомня да не правим на другите това, което не искаме да правят на нас. 

Може би сме правили така, че другите да губят вяра. Казвали сме им неща, канили сме ги и сме създавали у тях нереалистични очаквания или такива, на които ние самите не сме можели да отговорим или представляваме. Често ние самите не сме пример за препоръките и съветите ни и колкото на по-отговорна позиция сме, толкова по-мащабно негативни са ефектите от това.

Друга причина е на нас да са възлагали вяра и надежди, които не сме се опитали и не сме искали да оправдаем. Често родителите и учителите ни искат по-доброто за нас, опитват се да ни предпазят от грешки или да споделят опит, който ние отхвърляме, защото искаме и можем и сами, но така се разделяме и влошаваме нещата.

Другата част е да правим за другите това, което искаме за нас. 

Може би не сме вдъхвали вяра, кураж, а сме можели. Може би някой е имал нужда от нас, разчитал е на нас, а ние сме го оставили или не сме били на разположение. Може би сме много по-големи и имаме да работим на много по-голям мащаб, отколкото сега, може би не се разширяваме – пак тема на 3 и така пропускаме да допринесем и да дадем ползи, активи и разширение на много други.

И какво сега?

Направете си мисловна карта и разпишете къде вие сте изгубили вяра и оптимизъм, кога, как; как ви кара това да се чувствате – може би сте гневни, отмъстителни, нападателни, криещи се. Отбележете къде в горните примери се разпознахте и започнете да спирате да се държите така.

Започнете да помагате на други да спират да обезверяват, да спират да разочароват и губят хората и започнете да им помагат да намират вярата си не в илюзии, а информирано, осъзнато.

Свържете се с мен за лична и групова работа по тази и свързани теми: 0888856295 – Теодора

Текстът е написан на база на обучения, практики и теми от работата ни с Ясен Николов, YNCMG.

Заповядайте всяка неделя от 12:30 на поредицата в Център Мандала, Бул. “Княгиня Мария Луиза” 58. Заявете и пакет записи от поредицата и консултации с личните ви числа – Душа, Съдба, Метод – силни страни, активи и препоръки за неутрализация на негативни:

Advertisement