Темата на 2 – жената, майката, съпругата, дъщерята, сестрата, приятелката – е свързана с идеята, че сме втори, след някого/ нещо, след 1, първия, мъжа и начина, по който се отнасяме и реагираме към това, определя благосъстоянието ни на всички нива ( или липсата му ).

Голям проблем на жените, е грешната ни идентификация с тялото, материята, привързаността ни към формата. Идеята, че сме функция, зависими от нещо или някого, като проектираме тази логика по всички нива на 4 – те ценности – и за богатството ни, и за щастието, и за предназначението, и за свободата ни. 

Ако смятаме, че не заслужаваме да бъдем автономни, че друг трябва да ни издържа, че можем да сме щастливи, само ако имаме партньор или ролята ни на жени, се изчерпва с грижата за семейството, за вечерята, за външния ни вид, ние се чувстваме празни, гневни, депресирани, неудовлетворени. И не свободни. Още по-зле – ние поробваме всички около нас в тази логика, лошото ни настроение и я предаваме на дъщерите ни и следващите поколения.

Друга крайност на “съвременната” жена, е да се обявим срещу всичко това с агресия, да влезем във война с мъжете и да започнем да се мерим и да се доказваме, че сме повече мъже и от тях. Проблемите с щитовидната жлеза, заболяванията на кръвта, всички женски болести, проблеми с цикъла, забременяването и връзката/ липсата на такава, също идват от този дисбаланс, който системно зареждаме. 

Нужно ни е да намерим баланса в нас, като се освободим от всички наложени, необмислени и страхливи охраняващи идеи, с които се опитваме да се докажем, да контролираме и налагаме правотата ни, което ни разболява повече.

Вместо това, на практиките ни в поредицата “Прана Йога и Числа” в Център Мандала, осветяваме как и къде заклеймяваме и неглижираме ценностите ни. Фокусираме се върху богатство, щастие, принадлежност и свобода и от слабостите на отношението ни, свързани с тях, преминаваме към осъзнаване, формулиране, интеграция и развитие на силите ни.

Силите на жената са в това да се вслушва, да успокоява, омекотява, подхранва. Нашата позитивна медитация има огромна сила да влияе и върху нас, и върху връзката, семейството, колегите, другите жени и дори планетата ни. Ключът за световен мир до голяма степен е в нас, когато спираме да се идентифицираме и настояваме на материалното, на твърдите ни убеждения и си позволяваме да се свързваме с по-дълбоките нива на ресурсност и реализация в нас. Да се чувстваме удовлетворени, блажени и да създаваме такава среда за другите. 

В това освобождение, ние създаваме предпоставките за успокоението на шума и хаоса и за другите, така че те също да могат да чуят гласа на по-висшето си, да се настроят и да започнат да го проявяват. Ние можем да сме и източника на тази съзидателна сила, идваща от баланса между 1 и 2, между мъжко и женско, която зачева, ражда и отглежда, поддържа плодородното развитие на тази среда и следващите поколения в нея. Когато осъзнаваме тази наша сила и предназначение, можем да преосмислим конкурентното си поведение и на намерим по-високо отношение и проявление за вътрешната ни женска сила и ресурс и с тях да влияем позитивно и да допринасяме цялостно.

Заповядайте на практиките ни в Център Мандала всяка неделя от 12:15 ч., където преминаваме през всички числа от Ведическата нумерология и интегрираме принципите им за нас и за света и отношенията ни в контекста на 4 – те ценности – богатство, щастие, предназначение, свобода. Основен принцип, с който работим, е отвътре – навън – поправяйки вътрешния си свят, лекуваме и подобряваме външния.

Заповядайте и на “Прана Йога за Женско Здраве” всеки понеделник и четвъртък в Център Мандала от 19:50 и неделя от 18:30 в Център Амара. 

Прана – Жизнената Сила – какво е, как да научим да подобряваме живота ни и този на близките ни с нея!