На всеки от нас се случва, да имаме ситуация с човек, отношения, които ни карат да се чувстваме в безизходица, гневни, тъжни, разочаровани. Може да е лично, свързано с нас, а може да сме свидетели и да става дума за наш близък. 

Местата, в които сме част от колектив – в семейството, в класа, в групата, екипа, обичайно имаме хора, с които сме си по-близки и такива, с които сме си далечни, неутрални или буквално източник на негативизъм, трудности…Може да е било преди 20 години, но ясно помним момчето, което ни се е подигравало за нещо в трети клас или момичето, което ни е предало, а ние сме си мислили, че сме приятелки…

Доколкото всички, с които общувам и работя, най-често възкликват “О, да, отношенията, кнфликтите помежду ни, това е толкова важна за нас тема”, прави ми впечатление, че най-вече имаме склонността да я интерпретираме от позиция на това какво другият или другите имат да променят, за да сме по-добре.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН – Психология, Прана, Йога!

Processing…
Success! You're on the list.

Често имаме склонността да казваме, че ако и когато другият се промени, тогава и ние ще. И, че ние се държим по определен начин, защото той/ тя/ те, се държат по определен начин. Но, замислете се – ако те се подобрят или, ако самите обстоятелства се сменят, станат по-благоприятни, вие променяте ли се към по-добро или продължавате да стискате и да настоявате на причините си за бездействие и пасивност, на липса на добра активност. 

Ето няколко идеи какво да не правите и да спирате да правите, за да разчиствате пътя на добрата промяна във вас самите, която да привлича добрата промяна и добрите отношения от и в другите: 

Не поставяйте външни условия и зависимости!

Не казвайте, че когато нещо, тогава и вие ще, защото то може или никога да не се случи, или да се случи, но вие да не сте готови, да не разберете…

Не се оправдавайте с другите!

Не казвайте, че защото те, затова и вие, защото така се лишавате от свободна воля и се заробвате винаги да сте функция на другите и техните слабости, грешки. 

Не отлагайте!

Не си мислете, че има по-подходящ момент, ще имате повече сила, време, някога в бъдеще. Напротив – може този момент никога да не дойде, а ако сега усещате темата активна, то сега е и най-подходящият момент да се заемете и да работите по единствения, който може да внесе корекции и подобрения – вие самите.

Не чакайте друг да направи, бъде нещо, за да вие!

Не чакайте друг да спре да ви пречи или да започне да ви помага, защото пак се криете така. Нямате нужда от помощници при условия. Работете без условия и махайте тези зависимости, включително пускайте околните от изкуствени зависимости, които създавате. Така и вие ще се усещате по-свободно и на по-широко. 

Не поддържайте илюзии за перфектните отношения, като на филм, без да полагате нужния труд и дисциплина, да ги създавате и поддържате ежедневно!

Това е много ключово – ние често мечтаем да срещнем “сродната ни душа”, “най-добрия ни приятел”,  “точните/ нашите хора”. Но искаме да стане от само себе си, не сме осъзнати за цената, която имаме да платим, работата, която да инвестираме, за да стане това. Склонни сме да се приберем и да гледаме романтична комедия, да чакаме или да се разочароваме, но не и да седнем, разпишем, планираме по-добрия си живот и по-добрите ни отношения.

Не бъдете пасивни!

Не мислете, че ще ви се случи ей така! Или, че на някой му се е случило ей така. Че ще стане и за вас. Или че няма.

Потрудете се! Бъдете активни.

Не разваляйте активно!

Не отивайте и в другата крайност – да прекалявате, да насилвате, да обвинявате себе си и другите, да изисквате, да бързате. давайте си време, работете, анализирайте, подобрявайте, общувайте. 

За консултации по вашите теми, свързани с отношения, отделяне от хора, ситуации, спрямо които се поставяме в зависима позиция, както и от гравитиране към проблемни хора и ситуации, свържете с мен и екипа ми на: 0888856295, teodora.psychology@gmail.com, Теодора, психолог, холистичен консултант, екип YNCMG. 

Advertisement